Ixquick: EU-parlamentti ehdottaa hakukoneista hallitusten vakoojia

Ixquick ja Startpage vastustavat kannanoton 29 tietojen keräämistä koskevaa ”Big Brother” -lauseketta

28. kesäkuuta 2010, 03:33 AM EDT

BRUSSELS & NEW YORK & ZEIST, Alankomaat --(BUSINESS WIRE)-- Euroopan parlamentti hyväksyi viime viikolla kirjalliseksi kannanotoksi 29 kutsutun epäinhimillisen ehdotuksen kaiken Internet-hakuliikenteen säilyttämisestä. Tämä pedofiilejä vastustavaksi toimenpiteeksi kutsuttu kiistanalainen kannanotto vaatii, että EU määrää kaikki hakukoneet tallentamaan kaiken hakuliikenteen jopa kahdeksi vuodeksi viranomaisten mahdollista käyttöä varten.

Maailman yksityisimpänä hakukoneena pidetty Ixquick (www.ixquick.com), on ansainnut vahvan yksityisyyttä puolustavan maineensa siten, ettei se tallenna mitään käyttäjiensä hakutietoja. Yritys katsoo tietojen säilyttämistä koskevan ehdotuksen kohdistuvan juuri itseensä, ja on vannonut taistelevansa voimakkaasti kannanoton muuttamista laiksi.

”Koska Google, Yahoo ja Bing jo keräävät käyttäjien hakutietoja, tämä ehdotus on selvästi osoitettu Ixquickia ja englanninkielistä tytäryhtiötämme Startpage (www.startpage.com) vastaan”, Ixquickin toimitusjohtaja Robert Beens sanoo. ”Olemme tiiviisti pyrkineet luomaan yksityisyyttä kunnioittavan hakukoneen, joka ilmentää EU:n yksityisyyden suojan henkeä yhdenmukaisesti EU:n artiklalla 29 perustetun tietosuojatyöryhmän tiukkojen suositusten kanssa. Tämä kannanotto on osoitus siitä, että EU:n vasen käsi ei tiedä, mitä oikea käsi tekee.”

Beens pelkää, että toimenpiteen muuttaminen laiksi heikentää merkittävällä tavalla yli 500 miljoonan lainkuuliaisen EU-kansalaisen yksityisyyttä. Kaikkien käyttäjien hakutietojen tallentaminen sen sijaan, että seuranta rajoitettaisiin tunnettuihin tai epäiltyihin rikoksentekijöihin, antaa hallituksille mahdollisuuden saada runsaasti poliittisia, lääketieteellisiä, ammattiin liittyviä sekä henkilökohtaisia tietoja lähes kaikista henkilöistä Euroopassa. Kriitikot ovat myös sitä mieltä, että tämä toimenpide ei juuri auta pysäyttämään lapsipornografiaa.

”Seksuaalirikolliset lähettävät tiedostoja omissa salatuissa verkoissaan. He eivät löydä tätä materiaalia hakukoneiden kautta”, Privacy Internationalia edustava Alex Hanff sanoo. Privacy International on etujärjestö, joka on käynnistämässä tätä toimenpidettä vastustavan kampanjan. ”Autoin kahdeksan vuoden ajan lainvalvontaviranomaisia jäljittämään verkossa toimivia seksuaalirikollisia, ja kertaakaan emme kohdanneet tapausta, jossa hakukoneiden tiedot olisivat olleet hyödyllisiä.”

Ixquick liittyy Privacy Internationalin käynnistämään yleiseen kampanjaan estääkseen kirjallisen kannanoton 29 toimenpiteiden muuttamisen laiksi.

”Yksityisyys on perusoikeus ja vapaan yhteiskunnan perusta. Ixquickin ja Startpagen ilmiömäinen menestys osoittaa, että ihmiset eivät halua hallitusten tarkkailevan heitä”, Beens sanoo. ”Lainkuuliaisten kansalaisten vakoileminen ei ole kehitystä eteenpäin, ja me puolustamme kansalaisten oikeutta suorittaa hakuja yksityisesti.”


Tietoja Ixquickista ja Startpagesta

Ixquick on kansainvälinen ja palkittu hakukone, jolla on alan johtava tietosuojakäytäntö. Riippumaton sertifiointiviranomainen Europrise on myöntänyt Ixquickille EU Privacy Seal -laatuleiman. Lisätietoja on osoitteissa www.ixquick.com ja www.startpage.com.

Lehdistökyselyissä ota yhteyttä:

EU-mediasuhteet, Ixquick
Alex van Eesteren, +31-30-6971778


tai

Yhdysvaltojen mediasuhteet, Startpage
Katherine Albrecht, KT
877-434-3100 (ilmaisnumero Yhdysvalloissa)
+1-973-273-2125 (kansainvälinen numero)